První album příbramského komorního sboru je zasvěceno číslu deset

Příbram - Své desáté narozeniny oslavil příbramský Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra vydáním samostatného CD.

K dostání je v příbramských Infocentrech a na farním úřadě CČSH Příbram-Březové Hory za velice příznivou cenu 190 korun.

Pořídit si ho budou moci 27. května i návštěvníci Noci kostelů, v jejímž rámci sbor také vystoupí. O rozhovor jsme požádali sbormistryni Hanu Tonzarovou.

Jedná se o první desku vašeho sboru?

Ano, o první samostatné CD, které bylo natočeno k 10. výročí Komorního sboru Mistra Jakoubka ze Stříbra. Těsně před tímto naším albem vyšlo též CD Richarda Pachmana M. J.Hus, na němž je záznam našeho sboru v některých sborových partech.

Účinkovali jsme totiž při 2. premiéře tohoto oratoria v roce 2005 v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze a následně pak i v roce 2010 při jeho kratší obnovené premiéře.

Je album záznamem živého vystoupení nebo vzniklo ve studiu?

Jedná se o live, tedy živou nahrávku z našeho domovského kostela Církve československé husitské v Příbrami na Březových Horách, která byla následně upravená ve studiu.

Vystupují na něm nějací hosté?

Hostem CD je Richard Pachman, často přezdívaný jako český Vangelis, skladatel, zpěvák a autor mnoha projektů, jenž též maluje a vydává knihy. Na desce je zastoupen ve třech bonusových skladbách právě z výše zmiňovaného oratoria M. J. Hus, kde ho doprovází náš sbor.

Jaké skladby jsou na CD zachyceny a podle čeho jste je vybírali?

Jak je typické pro naše koncerty, uvádíme i na CD ty nejstarší duchovní písně, tedy chorály z 15. století, vedle těch nejnovějších, současných.

V počtu dvakrát deset.

Nejen proto nese naše CD název Deset. Desítka má v různých náboženstvích často význam plnosti (za všechny uveďme Desatero), je ale současně i předělem v lidském životě. Vždyť počínaje 10. narozeninami slavíme každou následující desítku let jako další etapu svého života. I příbramský Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra vstoupil, počítáno dle lidského věku, z dětství do "jinošství", neboť měl v době natáčení CD za sebou právě oněch deset let své existence. A tak je výběr deseti nejstarších a deseti nejnovějších duchovních skladeb i oknem do naší desetileté činnosti, lemované mnoha desítkami koncertů a vystoupení v Příbrami, Praze, ale i na jiných místech naší země i v zahraničí.

Dovolte mi, abych na závěr popřála všem, aby se jim toto CD stalo příjemným průvodcem každodenních i svátečních chvil.

(
KAREL SOUČEK)

Žádné komentáře: