Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra (z Příbrami)

Sbormistr: Mgr.Hana Tonzarová, Th. D.

Stručná charakteristika:

Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra oslavil v roce 2009 své 10. výročí,k němuž věnoval svým posluchačům specielně zaměřený koncert (22.11.2009 koncert k 10. výročí založení Komorního sboru Mistra Jakoubka ze Stříbra ve stejnojmenném Sboru Církve československé husitské v Příbrami na Březových Horách). V současné době sbor připravuje vydání svého prvního samostatného CD.

Sbor pravidelně pořádá Velikonoční a Vánoční koncerty ve Sboru Mistra Jakoubka ze Stříbra Církve československé husitské v Příbrami na Březových Horách, při němž od počátku působí, i další koncerty. V Divadle A. Dvořáka vystupuje s dalšími příbramskými sbory a Příbramskou filharmonií i při každoročním provedení České mše vánoční J. J. Ryby. V Příbrami pak každoročně pořádá od r. 2004 Festival příbramských sborů, jehož 8. ročník nás čeká v tomto roce, pravděpodobně opět v říjnu (přesný termín bude upřesněn).

Každoročně se sbor účastní také Festivalu duchovní hudby v Praze v chrámu CČSH sv. Mikuláše, kde je od roku 2008 také pravidelným hostem adventního koncertu skladatele a zpěváka Richarda Pachmana. Zde vystupoval i při 2. premiéře jeho později oceněného oratoria Mistr Jan Hus. V roce 2009 sbor vystoupil již po druhé i při slavnostních bohoslužbách k výročí M. J. Husa v Betlémské kapli, v roce 2010 v Modlitbě za domov, přenášených v přímém přenosu ČT a ČRo. Má za sebou ve třech po sobě jdoucích letech i zahraniční zkušenost, kdy vystupoval v kostnické katedrále a na dalších místech v Kostnici.

Repertoár sboru tvoří především duchovní písně od nejstarších dob v úpravách autorů 20. století (P. Eben ad.), ale i jejich autorské skladby (Z. Lukáš), včetně (duchovních) skladeb současně žijících domácích i zahraničních autorů (V. Kubička, E. Eguiar, V. Grajdian). V současné době sbor čítá 20 zpěvaček a zpěváků.

Žádné komentáře: